1. Редовно трябва да се правят профилактични изследвания за съдържание на холестерол и неговите фракции в кръвта, това ще помогне проблемът да се диагностицира. Ако резултатите не са в норма, това е ясен знак, че трябва да се предприемат мерки, които да понижат нивото на холестерол.
  2. Трябва да се приемат храни, богати на антиоксиданти, и по-специално плодове и зеленчуци. Източници на антиоксиданти са също така и чаят и червеното вино.
  3. Откажете се от тютюнопушенето и от прекалената употреба на алкохолни напитки.
  4. Повишете физическата си активност.

Основни препоръки за начина на хранене

Във всички случаи трябва да се ограничи приема на храни, които съдържат наситени мастни киселини. Това са: тлъстите меса, пълномаслените млечни продукти и готовите захарни изделия. Избирайте нетлъсто месо, морски риби и изделия с ниско съдържание на мазнини. (light). Ограничете приема на пържени храни, чипсове и храни тип fast food.

Нормалното ниво на холестерола помага да се задържи целулозата, която предотвратява повторното усвояване на холестерол от червата.

Освен това трябва да се приемат храни, богати на антиоксиданти, особено плодове и зеленчуци. Източници на антиоксиданти са също така и чаят и червеното вино.

Изключително значение също така има обогатяването на храненето с витамини от група B: B6, B12 и фолиева киселина.