Холестеролът е химично съединение, необходимо за правилното функциониране на организма ни. Той е компонент на клетъчните мембрани и прекурсор на някои витамини. Отговаря за синтеза на стероидните хормони и на жлъчните киселини. Той отчасти възниква в нашия организъм, в черния дроб, и отчасти се набавя чрез храната, която ядем. Прекалено ниското ниво на холестерол нарушава протичащите в организма органични процеси, но за съжаление прекалено високото му ниво води до много лоши болести на кръвоносната система. Множеството хора смятат, че проблемът с холестерола засяга само възрастните хора над 60 години. Изследванията от последните години сочат, че това схващане е неправилно - 50% от поляците след навършване на 30 години вече водят борба с повишени нива на холестерол. Именно затова, независимо от възрастта, трябва да се има предвид вероятността от повишено ниво на холестерол.

Холестеролът е мастно вещество, което не се разтваря в кръвта. Междуклетъчният транспорт се осъществява с помощта на специални превозвачи – липопротеини. Може да се обособят два основни вида липопротеини: LDL ( липопротеин с ниска плътност) и HDL ( липопротеин с висока плътност).

LDL-холестерол („лош холестерол”)

LDL-холестерол е така наричаният „лош холестерол”. Ако в кръвта циркулира прекалено много LDL, холестеролът може да започне бавно да се трупа по стените на артериите и да формира отлагания, наричани плаки, като по този начин води до запушване на съдовете и до атеросклероза. Ако се образува кръвен съсирек (тромб) в зона на стеноза на коронарна артерия, това може да доведе до блокиране на притока на кръв към сърдечния мускул, което от своя страна води до сърдечен инфаркт. А тромб, който блокира притока на кръв до определени части на мозъка, може да предизвика мозъчен инсулт. Високото ниво на LDL холестерол обикновено показва повишен риск от коронарната артериална болест.

HDL-холестерол („добър холестерол”)

Около ¼ от холестерола в кръвта ни се пренася с помощта на HDL (липопротеин с висока плътност). Неговата основна задача е отстраняването на свръхколичеството холестерол от страните на кръвоносните съдове и да го транспортира обратно в черния дроб, където цялото количество непотребен за организма холестерол се пренася в жлъчната течност и се изхвърля от организма чрез тънките и дебелите черва. Освен всичко това HDL отстранява и излишния холестерол от атеросклеротичните плаки, като по този начин забавя неговото отлагане по стените на кръвоносните съдове.

Причини за повишеното ниво на холестерол:

  • Неправилно, висококалорично хранене, храна, богата на животински мазнини,
  • Генетични фактори - фамилна хиперхолестеролемия,
  • системни заболявания, засягащи метаболизма на тялото,
  • в резултат на прием на определени лекарства,
  • абдоминално затлъстяване ( може да бъде сигнал за опасност).

Какво е нормалното ниво на холестерола?

Холестеролът се измерва в милиграми на децилитър кръв (mg/dl) и милимола на литър (mmol/l).

Общ холестерол:
Норма
< 200 mg/dl (< 5,2 mmol/l)
Повишено ниво
200–250 mg/dl (5,1-6,5 mmol/l)
Силно повишено ниво
> 250 mg/dl (>6,5 mmol/l)
HDL-холестерол ("добър" холестерол) – по-високите стойности говорят за по-добри резултат
Норма при мъже
35–70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l)
Норма при жени
40–80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l)
LDL- холестерол ("лош" холестерол) – по-ниските стойности говорят за по-добри резултати
Норма
< 135 mg/dl (< 3,5 mmol/l)
Повишено ниво
135–155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l)
Силно повишено ниво
> 155 mg/dl (> 4,0 mmol/l)