Това, че холестеролът предизвиква атеросклероза, е известно на всички. Но оказва се, че върху развоя на атеросклерозата оказва влияние и друг, засега по-малко познат, но съществен фактор.

В последните десет години се регистрира, че хомоцистеинът е съществен фактор, застрашаващ от атеросклероза. Той е сяра-съдържаща аминокиселна, която не е част от храната ни. Изследванията от последните години доказаха, че повишената концентрация на хомоцистеин в кръвта между другото действа вредно на кръвоносните съдове и води до бързо развитие на атеросклеротични лезии. Именно затова коронарна болест на сърцето, инфаркти и инсулти се случват и на хора с ниска концентрация на холестерол, но с повишени нова на хомоцистеин.

Резултатите от изследването на NATPOL PLUS алармират: над 1/4 от поляците имат токсични нива на хомоцистеин. За сериозността на този проблем говори и фактът, че в Полша 2005 година беше година за борба с хомоцистеина, обявена от Полското дружество за изследване на атеросклерозата.

Какви са причините за хиперхомоцистеинемия?

Основната причина за повишена концентрация на хомоцистеин в организма е:

Недостиг на витамини от група B и фолиева киселина.

Високата концентрация на хомоцистеин в кръвта може да е предизвикана от недостатъчен прием на плодове и зеленчуци, което от своя страна води до недостиг на фолати и нарушение в процеса на реметилация на хомоцистеин. В добавка към това други фактори, съвсем прозаични, като тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, пиенето на кафе и нездравословното хранене подпомагат натрупването на хомоцистеин в организма. За да се запази нормалното ниво на хомоцистеин, трябва да доставяме на организма фолиева киселина и витамини B6 и B12.