Какво представлява явлението „хиперхолестеролемия“?

Хиперхолестеролемия е липидно заболяване, което се основава на повишените нива на фракциите на LDL-холестерол в кръвта. Обикновено в продължение на години се развива безсимптомно и често се случва така, че когато се открие, вече е твърде късно, за да се предотврати с конвенционалните методи. Хиперхолестеролемията се причислява към основните рискови фактори за сърдечно-съдовите болести, което означава, че наличието й доказано има връзка с настъпващи болестни състояния, най-честите от които са: исхемична болест на сърцето, инфаркт, инсулт и дори смърт. В основата им е атеросклерозата, която коварно се развива в продължение на години, често без никакви симптоми. Артериите, засегнати от нея, се стесняват и не могат да пренасят достатъчно количество кръв, за да захранват жизненоважни органи – мозък и сърце. Инфарктът и мозъчният удар често настъпват внезапно, напълно неочаквано – неведнъж преди на пострадалия да бъде оказана медицинска помощ, е твърде късно, за да му се помогне. Именно затова битката с хиперхолестеролемията е толкова важна!

Най-честите причини за поява на хиперхолестеролемия са:

  • Храна, богата на наситени мастни киселини
  • Цироза на черния дроб
  • Лошо или неправилно контролиран диабет
  • Хипотиреоидизъм
  • Хиперфункция на хипофизата
  • Бъбречна недостатъчност
  • порфирия

Какви са симптомите на хиперхолестеролемията?

Борбата с холестерола трябва да се започне от основна промяна на неправилното хранене. Следващата крачка би трябвало да бъде повишаването на физическата активност, която подпомага понижаването на нивото на холестерол (здравословен начин на живот). В първичната профилактика на хиперхолестеролемията е необходим допълнителен прием на препарати, съдържащи витамини от група B и фолиева киселина, а също така и монаколин K, който е статин от растителен произход (червени растителни дрожди).

Стойности на концентрация в кръвта, които холестеролът и триглицеридите не трябва да надвишават. Данните са от препоръките на Европейското кардиологично сдружение, изнесени през 2003 година:

За здрави хора и хора с нисък показател на риск:

Стари единици Нови единици
Общ холестерол (TC) < 190 mg/dl * < 5,0 mmol/l
LDL- холестерол < 115 mg/dl < 3,0 mmol/l
HDL-холестерол при мъже < 40 mg/dl < 1,0 mmol/l
HDL-холестерол при жени < 45 mg/dl < 1,2 mmol/l
триглицериди < 150 mg/dl < 1,7 mmol/l

За хора с коронарна болест на сърцето, с диабет или други високо-рискови фактори:

Стари единици Нови единици
Общ холестерол (TC) < 175 mg/dl * < 4,5 mmol/l
LDL-холестерол < 100 mg/dl ** < 2,5 mmol/l
HDL-холестерол при мъже < 40 mg/dl < 1,0 mmol/l
HDL-холестерол при жени < 45 mg/dl < 1,2 mmol/l
триглицериди < 150 mg/dl < 1,7 mmol/l
* mg/dl = mg%
** за пациенти с особено висок риск даже < 70mg%