Витамините от тази група са изключително важни за организма.Те влизат в състава на ензимите или ги активизират. Именно заради това те оказват влияние върху целия клетъчен метаболизъм и са в основата на всички процеси, случващи се в организма.

Трябва да се подчертае и фактът, че един от най-важните органи на нашия организъм – черният дроб, изпитва голяма нужда от тези витамини, защото там на метаболизъм се подлага също така и хомоцистеинът.

Витамин B6 е важен в процесите на хормонални изменения, както е и важен за нервната система.

Витамин B6 активира над 200 ензима, а също така подобрява функцията на мозъка, подпомага запазването на хормоналния баланс, помага и при синтеза на много невротрансмитери.

Безценна е ролята на витамин B6 и фолиевата киселина за понижаване на продукцията на хомоцистеин в организма – аминокиселината, наричана холестерол на XXI век.

Трябва да се избягват факторите, които намаляват тази субстанция в организма ни: алкохол, цигари, орални контрацептиви, консервирана храна, високобелтъчно хранене.

Витамин B12 – кобаламин, подпомага ефективния метаболизъм на хомоцистеин, играе важна роля в процеса на клетъчно делене.

Подобно на другите витамини от група B той предотвратява образуването на хомоцистеин.